Termékek Menü

Hogyan válasszon kamerát?

Hogyan válasszon kamerát? A választás néhány jellemzőt tekintve könnyű lehet, de vannak olyan paraméterek, melyekre érdemes odafigyelni.
Összeszedtünk pár kérdést, ami segíthet a döntésben.

Hogyan válasszunk kamerát?


Nagy magabiztossággal elmondható, hogy a ma megvásárolható olcsóbb kamerák is jobb minőségű képet adnak, mint a 2-3 évvel ezelőtti modellek.
A választás néhány jellemzőt tekintve könnyű lehet, de vannak olyan paraméterek, melyekre érdemes odafigyelni.
Összeszedtünk pár kérdést, ami segíthet a döntésben.

 

 

- Éjjel is lát?
Azokban a kamerákban melyekben van IR sugárzó, a környezeti fény csökkenése esetén automatikusan bekapcsolnak az infra LED-ek, és a teljesítményüknek megfelelő távolságra elvilágítanak, így vak sötétben fekete- fehér képet biztosít a kamera.
Fontos megjegyezni azt, hogy milyen messzire világít el a IR LED, az a környezettől is függ, mert vannak olyan felületek melyek jobban elnyelik az IR fényt.
Amennyiben nagyobb területet szeretne bevilágítani IR fénnyel, mint amekkorát a kamera önmagában képes, vagy egyáltalán nincs IR LED a kamerájában, de szeretné éjszaka is látni, úgy kiegészítő IR sugárzó felszerelésével orvosolható a probléma.
Az IR sugárzónak csak tápfeszültséget kell adni, sötétedéskor, világosodáskor automatikusan ki-be kapcsolnak.
Ha meglévő IR nélküli kamerája mellé szeretne IR sugárzót venni, győződjön meg arról, hogy a kamerában lévő CCD érzékelő érzékeli-e az IR fényt?
Ezt legegyszerűbben úgy tudja megtenni, ha pl. TV távirányítóval sötétben a kamerába mutatva,nyomogatja annak gombját.

-Cső kamera jobb vagy a dóm („félgömb”)?
Ez csak esztétikai kérdés, technikailag nincs különbség a kétféle kivitel között, bár általánosságban elmondható, hogy nagyobb  teljesítményű (IR) LED-eket ("éjjellátáshoz") inkább a cső kamerákba szerelnek.

- Fix optikás, varifokális vagy „forgó”?
- A fix optikás kamerák esetében, felszerelése során az irányt lehet/kell csak beállítani és már jöhetünk is le a létráról. Ezeknél az optikáknál a távoli és a közeli részek is élesek.
- Varifokális kamerák esetében a kamerán található csavarral lehet ráközelíteni a megfigyelendő területre, egy másikkal pedig a fókusz-t állítva élesíteni lehet a képet.
  Ezeknél az optikáknál az a terület lesz éles ahova az optika fókuszál, az kamerához közelebbi részek nem.
  - Speed dome kamerát, a köznyelvben csak „forgó” kameraként aposztrofálják. Sok előnye van, de elsősorban olyan rendszerekben alkalmazzák, ahol élő erő is védi az objektumot, hiszen ez a kamera pásztázza a terepet és jellemzően nem tudja értelmezni a képet. Pl. ha valaki átmászik a kerítésen amit épp lát a kamera, akkor ugyanúgy folytatni fogja az előre beállított pásztázási útvonalat, és elfordul onnan, mintha semmilyen esemény sem történt volna.
Sok esetben szerencsésebb fix kamerákkal megfigyelni azt a területet, amit látni akarunk.
Mindemellett nagyobb területek általános megfigyelése kiválóan, költségtakarékosan használható.

- Mindent fog látni?

Természetesen mindent nem, de néha mégis!
Először lássuk, hogy miért nem fog látni mindent:
Sok megrendelőnktől hallottuk, hogy „van egy nagy oszlop a területemen/ a házam teteje jó magas, arról mindent belátni, oda elegendő lenne egyetlen kamera, és mindent látni fogok”.
Több oka van, mi miatt ez nem állja meg a helyét. Egyenlőre a kameráknak nem olyan a felbontása mint a szemünknek… ezért amit szabad szemmel tökéletesen látunk, azt kamerával, sajnos nem fogjuk olyan élesen. Ilyen esetben nappali fénynél lehet majd látni sok mindent, de nagyobb távolságból (30-50m) egy analóg kamerával nehezen állapítható meg egy alakról sokszor még az is, hogy bajszos-e, van-e szemüvege, férfi vagy nő-e, éjszaki fényviszonyokról pedig ne is beszéljünk!
Mi azt tanácsoljuk, hogy sose akarjuk egyetlen eszközzel megoldani a feladatot, mert vagy nem lehet, vagy nagyon sokba kerül, és nem lesz tökéletes a dolog akkor sem.
A fenti esetben megoldható, hogy egy magas pontra felszereljünk egy FullHD felbontású speed dome, kamerát 20X optikai zoomal, ráadásul beépített IR sugárzóval is felszerelt, és vaksötétben belát 200m átmérőjű kört, de biztos, hogy „útban” lesz pár fa, parkoló teherautó, egyéb tereptárgy, ráadásul a speed dom forog, tehát mindent nem lát egyszerre!

És lássuk milyen az, amikor tényleg „mindent” látunk:
A GeoVision-nek vannak halszem (FishEye) optikás kamerái, melyeket mennyezetre, oldalfalra, kültérre, lehet szerelni, és egyszerre 360” fokos képet ad. Ebben az esetben valóban „mindent” látnak!
Nézze meg ezen a videón, milyen ez a valóságban: https://www.youtube.com/watch?v=jsyAszAR3B4      
De ha saját szemével szeretne meggyőződni, milyen egy 5 Mpixeles 360 fokban látó kamera jöjjön el bemutató termünkbe!

Gyakori kérdés még, hogy „mennyit lát”?
Minden kameránk esetén feltűntetésre kerül, hogy mekkora a látószöge. Mert akkor is lehet markánsan eltérő, ha „egyforma” pl. 3.6mm-es optika van két eltérő modellben, ezért bárhol is vásárol érdemes utánanézni a konkrét látószögnek.
Nálunk nincs zsákba macska, mindegyik kameránál feltűntettük a látószöget!

- Lehet vezeték nélküli a kamera?
Lakások esetében sokszor felmerül a jogos igény, hogy ”ne legyen összerondítva a lakás vezetékekkel, kábelcsatornával”.
Analóg esetén nem megoldható, IP esetében vannak WiFi-s modellek, de a tápellátást ebben az esetben is vezetékkel kell megoldani, ezért a kábeleket sajnos nem lehet teljesen megúszni…!
Nagyobb területen, településeken elhelyezendő kamerák esetében kiváló privát WLAN hálózatokat lehet kiépíteni, akár több Km-es távolságra is lehet az IP kamera a rögzítőtől.
Ilyen feladatokra cégünk az Ubiquiti eszközeit használja, ajánlja és forgalmazza.

- Kültéri vagy beltéri változatot válasszak?
Ha kültérre kerülne egy kamera még akkor is, ha esőtől védett helyre kerülne, mindenképpen kültéri modell használandó, ahogy beltéri ipari környezetbe, műhelyekbe, poros helyekre is.
A beltéri kamerák illesztéseinél bejuthat a por és a pára az eszköz belsejébe, és ott maradandó károsodást okozhat. Gondoljunk csak arra, ha a pára megfagy és finoman elkezdi szétfeszíteni a kis réseket az optikában, NYÁK lapon, stb.

- Lesz egy csúnya szürke doboz a falon a kamera mellett?
Minden kamerából egy kábelkorbács jön ki, melyet sajnos a legritkább esetben lehet a kamera talpába visszagyömöszölni. Ezért vagy a kamera mellé szerelt szürke dobozba kell a csatlakozókat tenni, vagy egy konzolt felszerelve, diszkréten elrejthetők a csatlakozók:

 

Vannak olyan kamerák, melyekre azt írják, hogy analóg és azt is, hogy 1.3 Mpixeles. Akkor most ez analóg vagy IP?
Hát igen, mint mindenhol, sajnos ebben a technológiában is lehetnek megtévesztőnek tűnő jelölések.
A megapixeles jelzés az IP kamerák felbontását jelzi, hogy kerül mégis egy analóg kamerához?
Az általunk forgalmazott analóg MAZi és MZ kamerák esetében valójában, egy fejlettebb képfeldolgozó érzékelő dolgozik, ami 1.3 mpixeles felbontással rendelkezik, de az általa előállított kép az analóg technológiának megfelelő kép lesz (aktuálisan 700-800 TVSor), de a hagyományos érzékelőkkel szerelt típusoknál érzékelhetően részletgazdagabb lesz a képe.
Ezeket a modelleket olyan helyekre ajánljuk, ahol sok apró dolgot kell megkülönböztetni, melyek közel vannak egymáshoz, pl., illatszer boltok (rúzsok, körömlakkok stb.), élelmiszer boltok (csokoládék, rágógumik stb.) .
Ilyen kamerák esetén az áru jobban látszik.
 

Mennyivel jobb egy IP kamerának a képe, mint egy analógnak?
Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy egy mai jó minőségű analóg kamera (700 TVsor felbontással, kb. 0.5 Mpixeles képet ad, ezt már könnyű összevetni az IP-k megapixeles képével.
De nem csak ez az IP technológia előnye, hanem sok egyéb mellett az is, hogy az analóg technológiában nem várató már érdemi minőségi ugrás, míg az IP esetében a nagyobb felbontása, egyszerűbb bővíthetősége, és a rohamosan fejlődő videoanalitikai eljárásoknak köszönhetően rendkívül sok lehetőség van.

Mi az, és miért jó a POE?
A POE rövidítés azt jelenti, hogy egy IP-s eszköz a tápfeszültséget az UTP kábelen keresztül is meg tudja kapni.
Ez technológia a szerelést, hibaelhárítást sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá tudja tenni.
Vannak olyan rögzítőink, melyekben már benne van a POE táplálás lehetősége, de külön eszközzel (POE switchekkel) is meg lehet ezt oldani.
Érdemes azonban odafigyelni, hogy a switchek megfelelő teljesítményt adjanak le! Egy átlagos kamera 13-15W os teljesítményt igényel, de még egy ipari/box kamera is, melyben nincs IR, is felvesz 8-9W-ot.
Cégünk a Geovision POE switcheit ajánlja, melyek üzembiztosan hozzák az ígért teljesítményt, maximális terhelés mellett is.
A Geovision switchek, Cisco technológiát használnak...!

Végezetül még egy fontos dolog!
Ha meglévő rendszeréhez szeretne új kamerát vásárolni, érdemes ezt a cikkünket is elolvasnia!
Tartalomhoz tartozó címkék: hír